fredag 30 maj 2008

En underbar fredag!

Så här såg denna soliga fredag ut för mig.

7.00 - Stiger upp på morgonen, ser solen skymta in genom gardinerna. Äter frukost och dricker den obligatoriska latten.

8.00 - Promenerar en kvart mot tunnelbanan som ska ta mig till skolan.

9.00 - Är på plats i skolan för att ta del av en föreläsning som sker på ett hett soltak.

12.00 - Skoldagen tar slut.

12.30 - Äter lunch med skolkamraterna i en solig park och sitter kvar där ett bra tag. Njuter ordentligt av solen!

16.00 - Promenerar hem under en timme.

17.00 - Dricker ännu en latte, läser di.se och tackar ja till en förfrågan om jag vill jobba imorgon.

18.30 - Äter matlådan från igår - mums! Känner mig starkare än på länge.

Ville med detta visa er en fredag som inte kunnat bli bättre i mina ögon!

Sist av allt vill jag önska er en trevlig helg, och glöm då inte att vara ute i solen, det ska bli varmt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

torsdag 29 maj 2008

Dagens storkok - en thai-inspirerad köttfärssås

Mina matvanor är inte särskilt varierande, det blir antingen kyckling eller köttfärssås till middag – och i matlådan dagen efter. Orsaken till det är att råvarorna är så himla billiga och enkla att tillaga och att matlagningen aldrig går fel.

Jag lagar nämligen alltid storkok så att det finns ett par matlådor att bära med sig till skolan - vilket också är ett billigare alternativ än att äta ute.

Men idag blev det inte den klassiska köttfärssåsen, utan en thai-inspirerad sådan, med kokosmjölk och röd currypasta istället för tomatsås. Den blev riktigt god och kan rekommenderas! Dessutom kostar den inte mycket mer än den klassiska köttfärsåsen.

Slänger med receptet så får vi se om ni också gillar den.

Thai-inspirerad köttfärssås

Ingredienser
4 port
500 g köttfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2-3 msk röd currypasta
1 msk smör- & rapsolja
2 1/2 dl Kelda Kokos
3 msk thailändsk fisksås
1 gul paprika
1 kruka basilika, gärna thailbasilika

Gör så här:
Skala och hacka lök och vitlök. Bryn köttfärs, lök, vitlök och currypasta i smör- & rapsolja. Tillsätt Kelda Kokos och fisksås och låt det koka ihop några minuter. Strimla paprika och basilika och tillsätt det strax före servering. Servera med nykokt pasta eller nudlar.

Thai-köttfärssåsen och många andra enkla recept hittar ni här.

Sist men inte minst vill jag hänvisa er till en kort läsvärd artikel med spartips om hur man få pengarna att räcka lite längre.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

onsdag 28 maj 2008

Hur kammar du håret?

Snart är det dags för en klippning. Jag brukar klippa mig ungefär var 6:e vecka till det humana priset 240 kr. Huvudsaken är att man blir nöjd.

Hur som helst så fick jag syn på följande artikel. Enligt en undersökning kammar endast tre vd:ar bland de 50 största företagen sin bena åt höger. Resten kammar den till vänster, som då har kontakt med vänster hjärnhalva, som står för logik och rationalitet. Den högra står för det fantasifulla och känslomässiga.

Jag själv kammar den åt vänster och kommer att göra det även i fortsättningen. Får därför leva med att vara logisk och rationell ett tag till. Och kanske blir man VD en dag?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Hur jag ska bli rik

Ni har nu fått reda på vem jag är och varför jag ska bli rik. Nu ska jag berätta om hur jag ska bli rik.

Mitt första mål är att spara ihop till en miljon under 8 år - lagom till min 30-årsdag. Det ligger inget hokuspokus bakom hur det ska gå till. Grunden är ett regelbundet sparande och en klok privatekonomi. Jag ska förvalta mina pengar på bästa sätt.

Sparandet innebär inte en placering på banken utan i aktier och fonder som i ett långsiktigt perspektiv är den bästa placeringsformen. Mina förhoppningar är en årlig avkastning på 15 %, vilket i så fall betyder att kapitalet fördubblas var 6-7:e år.

Idag månadssparar jag 2 000 kr i fonder. Det tycker jag är rätt stark för en student med knapp inkomst om man nu får skryta lite. I denna takt är miljonen hemma om 11 år och då har jag räknat med 60 000 kr som redan idag är placerade i fonder. Tanken är att höja summan för månadssparandet så fort jag fått ett jobb efter min examen. Då kommer det inte att ta 11 år att spara ihop till miljonen, snarare 8 år.

Sparandet var den första byggstenen. Den andra handlar om att ta kloka ekonomiska beslut i vardagen och att minska onödiga utgifter. Här följer några exempel på frågor jag ställer mig:

Varför ska man åka bil när Stockholm har en fantastisk lokaltrafik i jämförelse med andra länder? Jag väljer lokaltrafiken vilket innebär kostnadsbesparingar.

Varför ska man äta ”dagens” ute varje dag istället för att äta matlådor? Jag väljer matlådor vilket återigen innebär kostnadsbesparingar.

Det här var en kort personlig redogörelse för hur jag ska gå till väga för att spara ihop till den första miljonen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

tisdag 27 maj 2008

Varför jag ska bli rik

Pengar är inte allt här i livet, det finns mycket annat som är viktigare, exempelvis kärlek och välbefinnande. Jag skulle varken offra familj eller vänner för pengarnas skull.

Men med pengar uppstår möjligheter. Där pengar kan likställas med en biljett som krävs för att ta vara på möjligheten. Och det är just möjligheterna att kunna göra det jag vill i livet som jag strävar efter.

Jag vill få tid över till annat än att jobba. Det skulle inte vara fel att bo utomlands under vinterhalvåret och vända hem till Sverige under vår och sommar. Jobba halvtid är en annan dröm. Det går att göra listan lång.

Med ett långsiktigt sparande kommer jag att skaffa mig en god ekonomi och större möjligheter att påverka mitt liv.

Relaterade inlägg


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

måndag 19 maj 2008

Första inlägget: Jag ska bli rik

Det här är början på en lång resa mot mitt mål att bli rik. Men innan den sätter fart vill jag passa på att presentera mig själv.

Jag är en 21-årig man och student som är bosatt i Stockholm. Har en förtjusande dam, som jag anser är min största tillgång. Vi bor på skilda håll men träffas så ofta det går.

Läser en 2-årig yrkesutbildning till marknadsförare som slutförs i maj 2009. Detta innebär studieskulder. Men det är också en investering i mig själv som kommer att ge pay-off på sikt. Jag är väldigt målmedveten.

Utanför skolan arbetar jag extra när det finns ork och tid. Arbetar på två ställen: på ICA och på en marknadsavdelning med enklare arbetsuppgifter. Det behövs alltid lite extra pengar som student.

Intresserar mig av ekonomi och sparande. Varför vet jag inte riktigt? Jag har väll alltid uppskattat pengar, eller snarare möjligheterna att tjäna dem. Det är svårförklarat, men pirret finns där i magen när det kommer till pengar.

Idag månadssparar jag i fonder. Ser dock mig handla aktier i framtiden när väl kunskaperna vuxit till sig något. Och att lära mig något, det hoppas jag kunna göra tillsammans med er och den här bloggen. Jag behöver all hjälp jag kan få.

Jag ska bli rik.
Första miljonen ska sparas ihop till 30 års-dagen. 8 års sparande...

Hur och varför jag ska bli rik? Det kommer ni att få veta under resans gång.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,